Intervju – direktorica

Intervju - direktorica

d0db280211[1]“Latina” – centar za strane jezike specijalizirao se za kompletnu jezičnu uslugu, koja podrazumijeva prevođenje svih vrsta tekstova s ili bez ovjere sudskih tumača i poduku stranih jezika. Centar je osnovan u Zagrebu 2004.godine, a vode ga mladi stručnjaci, specijalisti za prevođenje stranih jezika i poduku. “Latina” je jedini centar u Hrvatskoj koji djeluje pod stručnim vodstvom magistara struke – Specijalista stranog jezika. U ovotjednom intervjuu za EduCentar, osnivačica Latine, prof. Petra Martinko, članica Povjerenstva za stručnu prosudbu i završnu izradu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) za Talijanski jezik pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, govori o tečajevima koje centar nudi, viziji i misiji škole te profilu polaznika.

EduCentar: Koje novosti bi istakli u centru za strane jezike Latina u programu za idući semestar?

Petra Martinko: Kao i svake godine, našim polaznicima pokušavamo uvijek pripremiti neko iznenađenje u smislu novih programa učenja stranih jezika. Ovaj puta to su 2 nova jezika sa kojima izlazimo u ponudu, a to su kineski i hindski jezik, za koje već postoji velik interes, uz već postojeće egzotične jezike poput japanskog, ruskog i portugalskog jezika. Naime, osjećamo da postoji ideja i interes za širenjem znanja u nove, egzotične sfere jezika, koje nisu u ponudi drugih škola stranih jezika. Ovi zanimljivi jezici uče se u Latini uz izvorne govornike, čime se dobiva i uvid u kulturu, običaje i mnoge interesantne posebnosti tih zemalja.
Uostalom, zašto ne bismo bili prvi koji pričamo jezike koji otvaraju nova tržišta i dobili priliku istaknuti se od ostalih ?

EduCentar: Koje sve tečajeve stranih jezika imate u ponudi, te za kojima vlada najveći interes?

Petra Martinko: Jezici koje podučavamo su; engleski, njemački,talijanski, španjolski, francuski, portugalski, ruski, kineski, hindski i japanski.
Latina nudi tečajeve za studente i odrasle, pa je često slučaj, da zbog obaveza na fakultetu ili na poslu, polaznici odlučuju upisati Individualne tečajeve u kojima se dinamika nastave i vrijeme održavanja iste potpuno prilagođava potrebama polaznika.
Također je vrlo zastupljen interes za Intenzivnim tečajevima u rujnu, gdje se u samo dva tjedna može osvježiti poznavanje jezika ili pak započeti učiti novi.
Novost u Latini su Vikend konverzacijski paketi, za one koji žele vikend posvetiti i za svoj osobni razvoj i napredak. Za ovaj tečaj odmah se pokazao interes.
Također su u tijeku upisi na Grupne redovne tečajeve, koji su koncipirani na predavanjima u fiksnim terminima 1 ili 2 puta tjedno, a traju 4 mjeseca. Dakle, u jednoj godini, polaznik završi 2 stupnja znanja jezika.

EduCentar: Jeste li, i na koji način, ponudu prilagođavali trenutnim uvjetima na tržištu?

Petra Martinko: Mi smo od samog početka djelovanja pri kreiranju ponude uvijek polazili od mogućnosti polaznika, prilagođavali se tržištu, te od samog početka nudili kvalitetu uz puno razumijevanja društvenih zbivanja u kojima živimo i naši polaznici i mi kao centar.
Stoga smo za naše polaznike osigurali razne popuste na tečajeve kako bismo im olakšali.
U trenutnoj ponudi je cijena početnog redovnog tečaja stranog jezika 1.700,00 kn (28,00 kn po satu) upravo kako bismo i u vrijeme recesije omogućili polaznicima, da unatoč kriznom razdoblju u zemlji imaju mogućnost pristupiti nekom od naših tečajeva, dok su intenzivni tečajevi trenutno u ponudi za 999,00 kn.

EduCentar: Možete li pobliže objasniti čitateljima koje sve prednosti na tržištu stječu sa znanjem stranih jezika te kako ih mogu iskoristiti u svoju osobnu korist?

Petra Martinko: Svi smo upoznati s uzrečicom „Koliko jezika govoriš-toliko vrijediš“ !
Danas, kada smo otvorena zemlja prema svijetu, kad su neograničeni robni tokovi, kad nas mediji svakim danom obasipaju svjetskim informacijama, kad se otvaraju poduzeća svjetskih brandova u našoj zemlji, kad se trguje sa svim zemljama svijeta, a svjesni činjenice da je upravo jezik taj, koji služi punom razumijevanju i prijenosu informacije, znamo što nam je činiti. Osobna korist svakog pojedinca koji raspolaže znanjem jezika je njegova korisnost i upotrebljivost na tržištu rada, a i privatno otvara vrata ka cijelom svijetu.

EduCentar: Za koje jezike pretpostavljate da će ubuduće imati sve veći značaj u poslovnom okruženju, ali i društvu općenito? Kako se Latina tome prilagođava?

Petra Martinko: Engleski jezik uvijek je primarno važan,jer je još uvijek u poslovnoj komunikaciji sa stranim zemljama najzastupljeniji. No, za budućnost svakako bih naglasila japanski , ruski i kineski jezik, za kojima već sada postoji velik interes, te će u poslovnom smislu imati sve veći značaj.